Van Den Hout Metaal & machinebouw: ‘voor ons is snel schakelen belangrijk en dat kunnen we met deze toren’

Heeft een: Logic platenmagazijn (3.000 x 1.500 mm)
Sinds: zomer 2016
Aan het woord: directeur-eigenaar Jan van den Hout

Met het Logic platenmagazijn begon het ooit allemaal bij aalbers|farina. Aanvankelijk ontwikkeld vanuit de eigen behoefte van ons zusterbedrijf aalbers|wico, brachten we dit opslagsysteem in 2016 als stand-alone product op de markt. Van den Hout Metaal & Machinebouw (Reusel, 14 medewerkers) was de eerste collega-metaalbewerker die het systeem besloot aan te schaffen.

“Ik zag een advertentie in MetaalNieuws en ik heb direct gereageerd”, herinnert directeur-eigenaar Jan van den Hout zich. “Twee dagen later stonden we in Renswoude om de toren te bezichtigen.” 

compacte, efficiënte toren

mee ontwikkelen

Als klant van het eerste uur kreeg Van den Hout ook de gelegenheid om het platenmagazijn als het ware mee te ontwikkelen op basis van zijn eigen wensen. “De eerste versie had nog een apart toetsenbord, terwijl wij graag een touchscreen wilden. Daar hebben ze toen een programma voor geschreven. Ook wilden wij een kleine zwenkarm-kraan erbij, om platen stuk voor stuk uit de toren te halen. Daar hebben ze het systeem ook op aangepast.”

echt efficiënt

De hoogte was ook maatwerk, vervolgt Van den Hout. Lachend: “Onze hal is 6,3 meter hoog, de toren is 2 centimeter lager. Je kunt de ruimte zó efficiënt benutten. Dat is voor ons heel belangrijk want we hadden toen al ruimtegebrek op onze huidige locatie. Daarom gaan we binnenkort ook verhuizen. Die verhuizing hebben we mede dankzij ons platenmagazijn vijf jaar kunnen uitstellen, maar nu moeten we echt.”

het alternatief: tien heftruckhandelingen

Dus, een goede investering? “Ja, voor ons zeker. Voor een loonsnijder die een paar pakketten platen pakt en die kan opsnijden, werkt het misschien anders. Maar bij ons zitten in één klantorder al snel tien diktes. Zonder toren heb je tien keer een heftruckhandeling. Dat duurt veel langer en dan loop je ook nog eens kans op beschadiging.”

snel schakelen

“Voor ons is snel schakelen superbelangrijk”, besluit Van den Hout. “Dat kunnen we met deze toren. We springen van staal 10 binnen een minuut naar RVS 3 en een paar minuten later weer naar staal 5. Het is lastig om het in een exact percentage uit te drukken, want we hebben er nooit een berekening van gemaakt. Maar ik durf wel te zeggen dat we elke dag gemiddeld twintig procent meer uit onze lasersnijmachine halen.”

“Ik durf wel te zeggen dat we elke dag gemiddeld twintig procent meer uit onze lasersnijmachine halen.”

Jan van den Hout, directeur-eigenaar Van den Hout Metaal & Machinebouw

brochure aanvragen

Meer weten over onze opslagsystemen? Laat uw gegevens achter, dan sturen we u onze brochure toe.

brochure ontvangen